Wednesday, January 20, 2010

Malaysian Maverick: Satu ulasan santai

Malaysian Maverick merupakan buku yang mengundang segala macam kontroversi seperti mana juga buku "SHIT" nukilan Sasterawan Negara Shahnon Ahmad 10 tahun dahulu...Seperti Shit, Malaysian Maverick juga merupakan best-seller (dengar khabar sudah sold-out di Singapura)...Akan tetapi berlainan dengan Shit, Malaysian Maverick masih belum dibenarkan penjualannya di Malaysia...


Baru-baru ini aku berpeluang membaca Malaysian Maverick yang diseludup dari Kota Singa oleh seorang sahabat (sebenarnya aku pinjam...buat masa ini 60 Sing Dollar adalah di luar kemampuanku untuk sebuah buku...). Walaupun sudah ada beberapa ulasan mengenai buku ini aku memilih untuk mengulas dari kacamata anak muda dengan gaya yang lebih santai (bagi mereka yang mahukan ulasan yang lebih serius sila ke sini atau sini).

Selepas habis membaca buku ini aku rasa "pendedahan" oleh Barry Wain bukanlah gempak sangat mahupun mengejutkan sampai buku ini perlu ditahan penjualannya oleh KDN..Mungkin bagi generasi pasca reformasi dan "new-media" "pendedahan-pendedahan" Barry Wain telah menghancurkan mitos bahawa tanpa Dr.Mahathir negara kita pasti tidak akan mencapai "kemajuan" yang dirasai sekarang (mitos yang ditanam didalam akal generasi muda termasuk aku sejak tadika lagi). Mungkin yang mengejutkan adalah kita di Malaysia ini tidak pernah membincangkan tentang mana-mana tokoh secara kritis dan seimbang dan apabila terbitnya buku seperti Malaysian Maverick kita pun "terkejut". Di Malaysia ini perbincangan lebih tertumpu kepada kelebihan dan kekuatan seorang tokoh, segala kekurangan dan kelemahan akan ditolak ketepi..

Bagi aku Malaysian Maverick bukanlah satu naskhah yang penuh dengan "pendedahan-pendedahan" yang sensasi akan tetapi sebuah buku yang "menyorot" kembali era zaman pemerintahan Dr.Mahathir...Jika ditanya kepada mereka yang mengikuti perkembangan politik tanahair sebelum era reformasi lagi, "pendedahan-pendedahan" seperti skandal BMF, skandal PERWAJA,krisis Dr.Mahathir dengan institut perundangan, krisis Dr.Mahathir dengan institut Raja-Raja serta perpecahan UMNO yang menyebabkan tertubuhnya UMNO BARU adalah sebahagian daripada legasi politik Dr.Mahathir dan bukanlah pendedahan yang "mengejutkan" apatah lagi "menggemparkan"...

Ini bukan bermaksud Malaysian Maverick adalah buku politik "picisan" yang bersepah dijual di  toko akhbar  serata Kuala Lumpur seperti yang didakwa oleh sesetengah pihak...Jauh sekali...Malaysian Maverick merupakan satu naskhah yang sarat dengan analisa legasi politik Dr.Mahathir...Kajian terperinci yang dijalankan oleh Barry Wain menjadikan buku ini satu tanda aras bagi semua buku-buku yang membincangkan isu mahupun tokoh politik tanahair.Tidak seperti buku politik picisian yang dipenuhi dengan teori kosong dan pandangan peribadi penulis, Malaysian Maverick ditunjangi kajian terperinci dan bukan pandangan peribadi penulis.. Bayangkanlah secara purata setiap bab mengandungi 100 nota kaki!!

Tidak dapat dinafikan "pendedahan-pendedahan" yang tidak ekslusif menjadikan Malaysian Maverick satu buku yang kontroversi dan popular...Akan tetapi aku lebih tertarik dengan bab-bab awalan buku ini yang membincangkan tentang sejarah hidup Dr.Mahathir serta permulaan karier politik beliau...Banyak perkara yang menyebabkan aku kagum dengan Dr.Mahathir...Seperti: anak marhaen yang berjaya dalam bidang pelajaran...Yang menyedihkan walaupun berjaya secara akademik tetapi oleh kerana tidak berasal dari kelurga bangsawan beliau dinafikan peluang untuk belajar undang-undang di England...Aku juga terharu dengan kisah bagaimana Dr.Mahathir sanggup meredah lumpur bendang  tengah-tengah malam buta untuk mengubati pesakit-pesakit beliau yang kebanyakkan terdiri daripada para petani yang seringakali tidak dikenakan bayaran oleh Dr.Mahathir...

Walaupun begitu keperibadian beliau dan karektor politik beliau sangat berbeza... Mengikut kamus Oxford , "Maverick" bermaksud "an unorthodox or independent-minded person". Bagi aku ini ini adalah gambaran yang tepat tentang karektor politik Dr.Mahathir...Selepas membaca buku ini bertambah teguhlah pandangan aku selama ini bahawa Dr.Mahathir merupakan  politikus ulung yang obses dengan usaha memodenkan Malaysia mengikut cara beliau sendiri kerana beliau percaya yang hanya beliau sendiri yang mampu berbuat demikian...Memetik bahagaian yang paling menarik (pada pandangan aku lah..) dalam buku ini ;

"He had a mission, to bring about about an economic and social revolution that would turn Malaysia into a fully developed and respected nation within a generation, with the Malays playing a prominent part. As that required his personal attention and leadership, political longevity was essential, regardless the cost. The price could always be rationalized in terms of his project, which was for the good of the country. There was no priority than staying in power."

"For Dr.Mahathir , a political animal, the ends justify the means, though he specifically denied it was a guiding principle. After his retirement, two of his great rivals in UMNO, Musa Hitam and Tengku Razaleigh Hamzah, used the same word to describe Dr.Mahathir: He was, they said, a "politician". The term contained a grudging admiration for Dr.Mahathir's willingness and ability to do what necessary to survive,unhindered by ethical considerations or the harm it might do to others. Both acknowledged his decisive advantage- a killer instinct, a readiness to go for the jugular at critical moments venture beyond what previously had been acceptable behaviour in Malaysian politics"

Akhir kata, bagi mereka yang mahu memahami atau mengetahui sejarah politik Malaysia pasca-merdeka buku ini harus dimiliki atau sekurang-kurangnya dibaca oleh mereka...Walaupun perbincangan buku ini tertumpu secara terus kepada Dr.Mahathir, tidak dapat dinafikan bahawa Dr.Mahathir merupakan tokoh terpenting dalam sejarah Malaysia pasca-merdeka dan dengan ini bakal menjadikan Malaysian Maverick buku rujukan yang penting buat generasi sekarang dan akan datang. Aku juga mengambil kesempatan ini untuk mencabar ISEAS dan Barry Wain menulis buku yang kritis dan seimbang ,seperti Malaysian Maverick, tentang seorang lagi politikus "ulung" di Asia Tenggara iaitu Lee Kuan Yew.

5 comments:

Johnny B. Rempit said...

Caya la bro! Aku pun dah tak sabar-sabar nak baca sendiri.

GombakRock said...

tu ar...buku yang sangat menarik... aku pun tak nak review secara detail sebab aku rasa lebih baik korang baca dan buat rumusan sendiri...

VespaLuckySrtike said...

bro kau da suruh poullute baca ke buku ni......pening tak cara penulisannyer

GombakRock said...

penulisan buku ni amat bagus straight to the point...tapi bila sampai bab financial agak ngantuk gak ar aku nak baca..haha

Anonymous said...

good review! aku nak mintak permission to use this review for somewhere? alrite?-haaziq-