Friday, March 27, 2009

Hasutan Pensyarah???

KUALA LUMPUR: Sebelum ini beliau pernah berucap empat kali di Perhimpunan Agung Umno, namun ucapannya semalam menyentap perasaan apabila menyatakan antara sebab golongan muda tidak menyokong kerajaan adalah hasutan secara halus pensyarah di pusat pengajian tinggi.

Ketua Penerangan Umno Bahagian Bukit Katil, Melaka, Datuk Hasnoor Sdg Husin, berkata beliau bukan sengaja membuat dakwaan itu tetapi berdasarkan jawapan pelajar universiti di Melaka sendiri, hasil perjumpaan mereka baru-baru ini.

“Apabila saya tanyakan sebab anak muda tidak menyokong kerajaan, mereka memberitahu peranan dimainkan oleh pensyarah universiti...dia kata dalam pada dia mengajar kita sekali dia sebut inilah kerajaan satu sindiran...seboleh-bolehnya dia hentam macam-macam.

“Sedikit demi sedikit lama-lama jadi bukit dia timbulkan rasa benci. Akhirnya bila anak muda ini keluar universiti dalam jiwanya sudah tertanam rasa bencinya pada kerajaan,” katanya ketika membahas usul Ucapan Dasar Presiden di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini, semalam.

Hasnoor berkata, tidak susah menangani perkara itu daripada terus berleluasa, yakni pemimpin negara perlu menentukan pengurusan tertinggi universiti terdiri daripada orang Umno dan mereka yang sayangkan parti itu sepenuh hati.

“Pada saya bukan susah, tentukan rektornya orang Umno...tentukan dekan fakulti orang Umno, pegawai yang mengambil pelajar, pekerja dan pentadbirannya adalah orang yang dipenuhi rasa cinta pada Umno sangat tinggi seperti (Datuk Seri) Ibrahim Abu Shah di UiTM (Universiti Teknologi Mara).

*dipetik dari Harian Metro hari ni

haa...cantek...kalau monyet pon bleh jadi Rektor & Dekan asal orang UMNO...tu yang banyak professor kangkung kat IPTA tu...jilat bontot sikit...sokong UMNO terus dapat title professor...dapat jadi dekan...dapat jadi rektor...

kalau arwah A.R Tompel maseh hidup mesti dia sound mamat ni "NO BRAIN!!"

kalau satu universiti sume orang UMNO pelajar-pelajar kita bleh jadi bertambah pandai ke??

universiti ni tempat timba ilmu pengetahuan ke tempat tarbiah fahaman UMNO??

nak jadi pensyarah,dekan atau rektor terletak kepada kebolehan, pengetahuan & pengalaman... bukan political view...

tak kesah ar orang UMNO ke DAP ke MIC ke PAS ke PKR ke...kalau layak jadi rektor atau dekan silakan...didik pelajar-pelajar kita sampai pandai...

4 comments:

MatPenang said...

aku sokong kenyataan hg hadi! ada ka patut nak jadi rektor, dekan suma kenalah org hamnooo..shit betol la golongan2 nih!

GombakRock said...

tolong jangan campur-adukkan politik dengan pendidikan...pendidikan adalah teras modal insan...

Saif Al-Hafsham said...

ya komrad hadi.kau sudah bercakap tonasi tukar tiub.pasti akan boom.

G4F4 said...

Ala guyz dont worry .. current varsity students are bright & able to think for themselves .. so dont worry bout wrong people injecting wrong ideas into them, they can differentiate it ..